В национален план, чрез съответните закони, водещи експерти определят физиологичните норми за хранене, които имат за цел удовлетворяване на физиологичните потребности, постигане на нормален растеж и развитие и създаване на предпоставки за дълготрайно добро здраве на всяка възрастова група.
Средни потребности на кърмачета и малки деца:
ПАРАМЕТЪР |
Възраст |
Стойност препоръчана от МЗ |
плодови пюрета |
зеленчукови пюрета |
месо- зеленчукови пюрета |
млечни каши / десерти |
Средни енергийни потребности на кърмачета |
0 – 6м
6 – 12м
над 12м |
570 (ккал/ден)
652ж – 723м
(ккал/ден)
846ж – 917м
(ккал/ден) |
79 – 133
(ккал-оп) |
97 – 125,4
(ккал-оп)
136,4 – 147,4
(ккал-оп) |
108 – 150
(ккал-оп)
154 – 176
(ккал-оп) |
116 – 205
(ккал-оп) |
Въглехидрати |
0 – 6м
6 – 12м
над 12м |
60 (г/ден)
95 (г/ден)
130 (г/ден) |
18,5 – 34
(г/оп) |
13,3 – 20,9
(г/оп)
17,6 – 21,3
(г/оп) |
11,4 – 19
(г/оп)
17,6 – 27,5
(г/оп) |
17,8 – 36,5
(г/оп) |
Мазнини |
0 – 6м
6 – 12м
над 12м |
31 (г/ден)
30 (г/ден)
|
0,1 – 0,76
(г/оп) |
3,4 – 3,8
(г/оп)
4,4 – 5,9
(г/оп) |
4,7 – 5,7
(г/оп)
5,8 – 7,0
(г/оп) |
4,1 – 5
(г/оп) |
Пълноценен белтък |
0 – 6м
6 – 12м
над 12м |
9,19 (г/ден)
12,3ж – 13,4м
(г/ден)
13,6ж – 14,4м
(г/ден) |
0,57 – 1,57
(г/оп) |
1,7 – 3,8
(г/оп)
2,4 – 3,9
(г/оп) |
3,8 – 7,4
(г/оп)
6,3 – 7,9
(г/оп) |
4,1 – 7
(г/оп) |