Зеленчукови пюрета

Зеленчуците са главен източник на водно разтворими витамини – Vit C, вит от групата Б, както и каротин. Те са основен доставчик на различни минерални вещества – натрий, калий, желязо, магнезий, калций и фосфор.

Богати на калий зеленчуци - домати, картофи, спанак, червено цвекло.

Богати на желязо - зрелият фасул, спанакът, зеленият фасул. Минералните вещества на зеленчуците се усвояват добре от организма, като някои витамини улесняват усвояването им (витамин С, и магнезий, съдържащи се в зеленчуците, подобряват усвояването на калция).

Богати на витамин С- пиперки, домати, зеле.

Богати на каротин – жълто – червените зеленчуци (предшественик на витамин А) – моркови, пиперки, зелен лук, домати.

Зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на фолиева киселина, която съдейства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В зеленчуците се съдържат и други витамини от група В – витамин В2, биотин, инозит, холин.

Зеленчуците съдържат фитонциди с антимикробно действие, а също и баластни вещества /пектин,целулоза/, които почистват червата от токсични вещества и нормализират чревната флора.

Продуктите вложени в зеленчуковите ни пюрета за кърмачета над 4 месечна възраст, се подбират и комбинират така, че да се допълват взаимно по аромат, вкус и хранителна стойност. Те са натурални и не съдържат оцветители, консерванти и ароматизанти. Не съдържат генно модифицирани съставки.